Oppiminen

Aivot toimivat loogisesti niin, että tärkeät asiat oppii muistamaan nopeammin kuin vähemmän tärkeät. Ja miten ne tietävät, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä eivät? Ne priorisoivat muistettavat asiat sen perusteella, miten usein niitä käytetään. Tämän takia asiat unohtuvat ajan kanssa.

Ihmisen muisti tarvitsee riittävän määrän aikaa, jotta opitut asiat siirtyisivät lyhytkestoisesta työmuististä pitkäkestoiseen muistiin. Työmuistin kapasiteetti on kuitenkin vain noin seitsemän yksikköä, ja mikäli ihminen yrittää opetella liian monta uutta asiaa kerralla alkaa uusimpien asioiden muistaminen haitata ensimmäisten muistamista. Tämän takia mm. puhelinnumerot jaetaan muutaman numeron ryppäisiin - yksi rypäs muodostaa oman muistettavan yksikkönsä, ja jokaista numeroa ei tarvitse muistaa erikseen.


Oppimista voi tehostaa ns. kehittävällä kertauksella. Periaate on, että kun opittuja asioita kertaa säännöllisesti jokainen lisäkertaus syventää syntyneitä muistijälkiä, jolloin unohtuminen hidastuu ja kertausten väliaikaa voi pidentää. Aivot siis ikään oppivat pitämään kyseistä asiaa tärkeänä.

Aikoinaan tähän käytettiin pahvisia kortteja, joiden toisella puolella luki kysymys ja toisella vastaus. Nykyään on kuitenkin olemassa kertausohjelmia, jotka paitsi vapauttavat oppijan korttipinoista myös muistavat tämän puolesta kuinka hyvin he jonkin asian osaavat - ja kuinka pian se siis pitää kerrata uudestaan.

Tämän sivuston käyttö

Tällä sivustolla kanoja ei ole jaoteltu opiskeltavaksi niiden oikean järjestyksen mukaan, vaan sen mukaan miten paljon ne muistuttavat toisiaan ulkonäöltään. Kanoja ensimmäistä kertaa opettelevalle tämä on käytännöllisin tapa, sillä kun samanlaiset kanat opettelee yhtä aikaa ne oppii myös erottamaan toisistaan nopeammin. Kaikki kanat on joka tapauksessa osattava jotta niiden osaamisesta olisi mitään hyötyä, joten "epäjärjestyksessä" oppimisesta ei ole mitään haittaa.

Sekä hiraganojen että katakanojen opettelu on jaettu kuuteen oppituntiin, jokainen pituudeltaan 7-9 kanaa. En suosittele niiden käymistä läpi kerralla, koska se on huomattavasti työläämpi ja huonompiin tuloksiin johtava tapa. Sen sijaan oppitunteja kannattaa käydä läpi kaksi tai korkeintaan kolme päivässä; oppituntien välillä kannattaa pitää ainakin puolen tunnin tauko, jonka ajan voi tehdä kaikkea muuta. Näin minimoit tekemäsi turhan työn määrän. Tahtisi on sopiva, mikäli muistat oppimasi kanat vielä tauon jälkeenkin.

Suosittelen että asennat koneellesi jonkin kertausohjelman, kuten Ankin tai Mnemosynen, luot siihen uusia kortteja sitä mukaa kun edistyt ja käytät sitä kertaamiseen vähintään viikon ajan joka päivä. Nimenomaan kanojen opettelemiseen voit käyttää myös Kanamemoa, joskin sen oppimisjärjestys poikkeaa tällä sivustolla käytetystä.

Muista kerrata muistamista kumpaankin suuntaan - sekä kirjoitusasusta ääntämisasuun että toisinpäin. Jos kertaat vain toista, opit kanat vain puolittain. Kirjoita kana paperille pari kertaa opetellessasi sitä, ja uudestaan kun olet kertaamassa kanaa jälkeenpäin varmistaaksesi, että tosiaan muistat sen myös äänneasusta kirjoitusasuun päin. (Piirtojärjestys on ylhäältä alas, vasemmalta oikealle. Esimerkkejä vaikkapa täällä.)

Kanan kirjoitus- ja ääntämisasun yhteyden mieleenpainamisessa toimii parhaiten mielikuvaharjoittelu. Näe kana mielessäsi piirroksen ja liitä siihen mielikuva, joka muistuttaa sen lausumisesta. Jos esimerkkinä annettu mielikuva ei tunnu pysyvän päässäsi, voit keksiä tai googlata tilalle paremman - riittää, että mielikuva on loogisen ja luontevan tuntuinen nimenomaan sinulle. Parhaiten muistettavat mielikuvat ovat yleensä mahdollisimman hölmöjä tai törkeitä. Älä yritä muistaa kanaa väkisin - jos se ei tartu päähäsi, vika on mielikuvassa eikä muistissasi.

Mielikuvat ovat kainalosauvoja, joiden avulla pystyt kouluttamaan muistiasi. Riittävän pitkän aktiivisen käytön jälkeen mielesi oppii että haluat muodostaa yhteyden merkin ja äänteen välille, ja ennen pitkää se alkaa hypätä turhan välivaiheen yli. Tässä vaiheessa muistisäännöt muuttuvat turhiksi, ja kertausohjelman käyttö samaten. Sinun ei enää tarvitse tavata kana kerrallaan, vaan lukeminen on yhtä nopeaa kuin minkä tahansa muunkin vieraskielisen tekstin.

Voit aloittaa opiskelun joko tutustumalla kanajärjestelmään tai käymällä suoraan asiaan.

Kanojen käyttö :

Hiraganat :

Katakanat :

Muuta :